Typy

  • Rámy s očnicami
  • Polovičné rám
  • Okuliare bez očníc (bezrámové okuliare)

    Rámy s očnicami

    Tvoria najväčší podiel z predávaných okuliarových rámov. Jedná sa o klasický typ rámov zložený z okuliarového stredu a páru straníc

    Okuliarový stred je zložený z dvoch očníc, ktoré sú po celom obvode tvorené kovovým alebo plastovým okružím. Očnice sú navzájom spojené nosníkom. Tento typ okuliarových rámov vyhovuje predovšetkým užívateľom, ktorí uprednostňujú pevnosť, stabilitu a odolnosť. Medzi prednosti týchto rámov patrí pevnosť, stálosť formy, výborná ochrana okuliarových šošoviek pred poškodením na okraji, jednoduché zaobchádzanie, spoľahlivé uchytenie šošoviek. Medzi nedostatky môže patriť vyššia hmotnosť, nápadnosť, ohraničenie zorného poľa, niekedy nižší komfort pri nosení.

    Polovičné rámy

    Je to v podstate okuliarový rám s očnicami, pri ktorom bola odstránená časť očnice. Najčastejšie to býva dolná časť, ale v poslednej dobe to už nebýva pravidlom. K odstráneniu časti očnice dochádza na rôznych miestach.

    Medzi výhody tohto typu patrí menšia nápadnosť, nižšia váha a aj napriek chýbajúcej časti očnice dostatočná pevnosť. Z nevýhod to je predovšetkým vyššia miera náchylnosti k mechanickému poškodeniu.
     
    Okuliare bez očníc (bezrámové okuliare)

    Tento typ okuliarov sa tiež nazýva ako vŕtané okuliare alebo patenty. Jedná sa o okuliare, ktoré sa skladajú len z nosníka a dvoch straníc. Jednotlivé diely sú pomocou skrutiek, plastových vložiek alebo iných mechanizmov spojené do jedného celku. Samotný spojovací článok medzi nosníkom a stranicami predstavujú okuliarové šošovky. Tie môžu byť vybrúsené do rôznych tvarov a majú plochý okraj.


    Táto konštrukcia umožňuje zákazníkovi veľa možností čo sa týka výberu tvaru a veľkosti. Prednosťou je tiež nízka hmotnosť, nenápadnosť, nerušené zorné pole. Medzi nedostatky môžeme zaradiť väčšiu náchylnosť k poškodeniu. Je však nutné podotknúť, že na trhu existujú aj také typy okuliarov bez rámov, ktoré sú extrémne pevné a pružné a pri vhodnom zvolení okuliarových šošoviek môžu byť ďaleko odolnejšie než klasické rámy na okuliare.