Materiály a požiadavky

Zhoršil sa Vám zrak a hľadáte rámy na okuliare? Ešte relatívne nedávno ľudia prichádzali do optík a vyberali si svoje nové okuliare len z niekoľko málo modelov. Tieto modely veľmi často neodpovedali predstavám ich budúcich majiteľov a to ako svojím vzhľadom, tak aj farbou.


Dnešné rámy plnia nielen funkciu korekčnú, ale stále viac aj estetickú. Je stále viac ľudí, ktorí aj napriek tomu, že nemajú poškodený zrak nosia okuliare s nedioptrickými šošovkami.

Na dioptrické okuliarové rámy sú kladené mnohé požiadavky. Môžeme ich rozdeliť na požiadavky estetické, fyzikálne a zdravotnícke.

    *
Estetické požiadavky - Dokonalá povrchová úprava, harmónia použitých farebných odtieňov, vhodná kombinácia materiálov a symetria tvaru očníc.
    *
Fyzikálne požiadavky - Pevnosť, schopnosť držať daný tvar, tvrdosť, pružnosť a odolnosť voči vplyvom prostredia, vlhkosti, čistiacim prostriedkom, potu.
    *
Zdravotné požiadavky - Nezávadnosť materiálu (niektoré zložky umelých hmôt alebo kovových zliatin môžu vyvolávať alergické reakcie).

Materiály

Materiál, z ktorého je okuliarová obruba vyrobená určuje jeho vlastnosti. Rozlišujeme dve skupiny: nekovové okuliarové rámy a kovové rámy. Najčastejšími materiálmi pre výrobu rámov sú plasty a kovové zliatiny.

Hlavnými materiálmi na výrobu nekovových rámov sú: prírodné materiály (drevo, koža, rohovina a iné).

Medzi najčastejšie používané materiály na výrobu kovových rámov patria zliatiny medi, niklu a zinku. Veľká časť populácie je alergická na nikel, preto sa stále častejšie používa legovaná oceľ a titán. Tiež bývajú použité mosadz, cínový bronz, platina, zlato, striebro a ďalšie.