Ako si vybrať rámy na okuliare

Správne zvolené okuliare dokážu tvári výrazne pomôcť. Zakryjú jej nedostatky a zvýraznia prednosti. Platí to však aj naopak - ak si zle zvolíte rám okuliarov, môžete veľa pokaziť. Na čo si treba dávať pri výbere pozor?


Nezáleží len na tvare rámu, ale aj na jeho veľkosti. Správny rám by nemal presahovať líniu obočia, inak budete budiť dojem večne otvorených očí. Rám, ktorý prechádza líniou obočia, by mal byť úzky, pod líniou obočia si volíme okuliare s hrubším rámom. Rovnako tak by sa spodná časť rámu nemala dotýkať pokožky tváre - na jednej strane by ju mohol rám dráždiť, na druhej strane opticky deformuje nos. Napríklad ženy s oválnou tvárou majú veľké šťastie, pretože im pristanú všetky typy okuliarov. Jedinou radou je vyberať si rámy širšie ako tvár, ktoré ju takto opticky zmenšujú. Pre okrúhle tváre (teda typicky bacuľaté) volíme skôr okuliare s jemnými hranami alebo tzv. bezrámové okuliare. Ak máte tvár vo forme srdca vyberajte si rámy s hrubšou spodnou časťou ako vrchnou. Pre trojuholníkový typ tváre sa hodia najlepšie okrúhle rámy. Ak máte hranaté rysy tváre zvoľte oválne rámy, ktoré jemne zakryjú dolnú časť tváre.

Pri výbere okuliarov by ste nemali zabúdať ani na ich hmotnosť. Či vám viac vyhovujú odľahčená sklá, superľahké plastové rámy, alebo o niečo ťažšie kovové. Tiež si však zvážte, aké dioptrie potrebujete. Ak nosíte silnejšie, vyberajte si pevnejšie a ťažšie rámy, aby silnejšie sklá dokázali udržať.

V neposlednom rade je pri výbere dôležitá farba. Každý z nás má svoju obľúbenú farbu a vie, čo mu pristane. Poznáte sa, viete aký ste typ, čo od okuliarov očakávate.

Letný farebný typ (s jemne žltou až zlatistou pokožkou, modrými očami a zlato-blonďavými, ryšavými či popolavými vlasy) by si mal vyberať medzi odtieňmi marhuľovej, kaki, bielej, oranžovej, červenej alebo zlatej.

Zimné typy (s ružovou a olivovou pokožkou, s hnedými očami a hnedými, plavými a čiernymi vlasmi) si radšej volia farby ako čierna, ružová, modrá, hnedá a ich kombinácie.